Chios
Corfu
Karpathos
Kos
Kreta
Lefkada-Lefkas
Lesbos
Mykonos
Naxos
Paros
Pilion
Rhodos
Samos
Santorini
Skiathos
Skopelos
Thassos
Zakynthos

Excursies in Kreta

 

 

 

 

 

Kreta informatie - Griekenland

Hemelsbreed gemeten is Kreta 260 km lang, terwijl de breedte varieert van 13 tot 50 km. Het eiland is opgedeeld van west naar oost in vier provincies:
Chania, Rethymnon, Heraklion en Lasithi. Op het hele eiland wonen meer dan een half miljoen mensen. Twintig procent daarvan is inwoner van de hoofdstad Heraklion. De tweede stad in grootte is Chania met meer dan 60.000 inwoners. De noordkust is heuvelachtig, heeft vrij veel mooie zandstranden en diverse baaien. De zuidkust is afwisselender; grillige bergen lijken hier en daar bijna voorover te vallen. In de bergen treffen we veel grotten aan, diepe ravijnen en spectaculaire kloven. Een plek die u bij een verkenning van het eiland niet over mag slaan is de Samariakloof.

Kreta is een eiland waar zowel de zon-, zee- en strand, alsmede de cultuur en archeologie liefhebbers aan hun trekken komen. Chersonissos is de meest bekende badplaats en ligt op ca. 30 km van de luchthaven. Het ligt aan een baai met vele zandstrandjes met watersportfaciliteiten en biedt een bruisend nachtleven. Op ca. 1 km afstand, in de plaatsjes Koutouloufari en Pan Chersonissos, kunt u een ander Griekenland leren kennen; u vindt hier nog knusse, smalle straatjes met vele Griekse taveernes. Een ander bruisend badplaatsje, Malia, ligt een tiental kilometers verderop en biedt een van de mooiste stranden van Kreta. Tevens zijn hier historische bezienswaardigheden, zoals de ruïnes van het Minoïsch paleis.

Agios Nikolaos
Een levendige havenplaats aan de noord-oost kant van Kreta. Midden in het centrum ligt een klein zoetwatermeer, Voulismeni-meer, van 67 meter diep. Er is een klein zandstrand (kitroplatia) wat vaak behoorlijk vol is. Verder kun je het Archeologisch museum bekijken en /of het Folklorisch museum. Een bezoek aan Spinalonga (het lepra-eiland) is aan te bevelen. Vlak in de buurt bevind zich het plaatsje Elounda, bekend van de TV-serie: 'Wie betaald de Veerman'.

Chersonissos
Een zeer levendige badplaats. Het is de populairste badplaats op Kreta met veel uitgaansmogelijkheden. De Boulevard heeft veel restaurants, discobars en terrassen. De stranden zijn veelal klein en smal. Veelbezochte stranden zijn: het Chersonissos-strand en de strandjes bij Starbeach. Verder landinwaarts Aqua Splash waterpark met glijbanen en zwembaden. Dagelijks kun je boottochten maken vanuit de haven naar het eiland Dia.

Malia
Een levendige badplaats, georiënteerd op Nederlanders en in hoofdzaak op Engelsen. De laatste jaren ontdekken steeds meer Nederlandse toeristen deze badplaats op slechts 6 kilometer van Chersonissos. Het centrum heeft meer dan 100 winkeltjes, veel restaurants, discobars en terrassen. Aan de oostkant van Malia zijn archeologische opgravingen (Minoisch paleis) die u dagelijks kunt bezoeken.
Malia heeft prachtige zandstranden (de mooiste van Kreta) waaronder het Malia-strand (herkenbaar aan een klein eilandje voor de kust met een wit kapelletje) en het strand aan de oostkant.

Rethymnon
Een grote badplaats met een authentiek centrum. Het toeristische centrum ligt vlak aan zee bij de boulevard en de straatjes daarachter. Op de heuvel aan het einde van het schiereiland ligt de Fortezza (grote Venetiaanse burcht). Verder zijn er nog drie musea: het Archeologisch museum, het Marine Life museum en het Folklore museum.
Rethymnon heeft prachtige brede zandstranden. U kunt boottochtjes maken vanuit de haven naar o.a. het vulkaaneiland Santorini, en het schiereiland Akrotiri.

Anidri beach
Een paradijselijk strand 3 km ten oosten van Paleochora. Af en toe komen er wandelaars langs (de E4 loopt er over heen) maar ook deze pauzeren er geregeld om even (bloot) te zwemmen. Zwemmen is een genot daar aan het zandstrand, er zijn ook beschutte plaatsen. Met auto/scooter te bereiken over een karrenspoor maar lopen is zeer goed te doen.

Malia en Stalis
De stranden in Malia en Stalis zijn van fijn zand met hier en daar een klein stukje rotspartij. Overal kunt U parasols en ligbedden huren tegen betaling. Langs het strand worden er watersportfaciliteiten aangeboden zoals parasailing en waterfietsen.
De stranden lopen langzaam af in zee en daardoor zeer geschikt voor ouders met kinderen. Let wel op: er is bijna nergens sprake van een strandwacht die toezicht houdt op de zwemmers! In het hoogseizoen kan het bijzonder druk zijn.

Stavros beach
Op het noordelijkste puntje van het Akrotiri schiereiland is een van de mooiste stranden van Kreta te vinden: Stavros beach. Een uitgestrekt zandstrand van helder wit zand met grote zandvlaktes en hier en daar wat bomen. Op het strand zijn enkele taveernes te vinden. Verder worden er ligbedden met parasols verhuurd. Tijdens het hoogseizoen kan het hier soms wel tamelijk druk zijn. Echt een aanrader voor strandliefhebbers en voor diegene die snorkelend de onderwaterwereld van Kreta willen leren kennen.

Een auto huren is een uitstekende manier om Kreta te verkennen. Een tocht door de bergen is zeker aan te raden, denk wel om de vele schapen, die vaak in kuddes de wegen 'bevolken'. Het aanbod van autoverhuurders in Kreta is enorm. Op vrijwel elke hoek van de straat kom je wel een autoverhuurbedrijf tegen. Er zitten echter grote verschillen tussen de prijzen, kwaliteit, betrouwbaarheid en voorwaarden van de onderlinge verhuurders.
Tijdens ons verblijf in Kreta zijn we bij diverse autoverhuurders binnengelopen om te kijken of wij de auto die buiten stond met een prijsvermelding ook werkelijk tegen die vermelde prijs konden huren. In geen van de gevallen was dat zo. Verzekering is bijna nooit inbegrepen, vaak alleen een WA-verzekering en all-risk altijd tegen meerprijs, let daar op, heel vaak is er dus sprake van allerlei toeslagen en de dagprijs was bijna altijd gebaseerd op een huurperiode van minimaal 1 week. In het hoogseizoen zijn de prijzen nog hoger.
In het ergste geval kostte bijvoorbeeld een Fiat Punto die zogenaamd € 35,- per dag kostte, uiteindelijk € 110,- per dag, en dat is toch ruim 3 maal de prijs die vermeld stond op de auto. Dus voor u een contract tekent, let op de bekende 'addertjes onder het gras'.

Home        Griekse eilanden