Chios
Corfu
Karpathos
Kos
Kreta
Lefkada-Lefkas
Lesbos
Mykonos
Naxos
Paros
Pilion
Rhodos
Samos
Santorini
Skiathos
Skopelos
Thassos
Zakynthos

 

 

 

Naxos informatie - Griekenland

Naxos is het eiland met het meest veelzijdige landschap en de mooiste vegetatie van de Cycladen. Het is het grootste en meest bergachtige van de eilandengroep. In het zuidoosten ligt op een hoogte van 1004 mtr. de bergtop Zas, tevens de hoogste berg van de Cycladen. Er is voldoende water - een uitzondering voor de Cycladen, zodat grote delen van het eiland groen zijn. Naxos is ook het vruchtbaarste eiland; wijn, citrusvruchten, vijgen, amandelen en groente. De belangrijkste middelen van bestaan van Naxos zijn dan ook land-, tuin- en wijnbouw. Er wonen ongeveer 16000 inwoners op een oppervlakte van 428 km². De lengte van het eiland is ongeveer 23 km en de breedte maximaal ook 23 km.
Voor wandelaars is het eiland een verademing. Tijdens de wandelingen in het binnenland ziet men verscheidene verspreid liggende Byzantijnse kerkjes en kloosters, waarvan diverse nog redelijk goed onderhouden zijn. De plaats die het meest geschikt is voor een langer verblijf op Naxos, is de stad Naxos.

Naxos-stad
In de schilderachtig gelegen hoofdstad (meestal Chora genoemd) herinnert nog veel aan de Venetiaanse periode. Vanaf de kade aan de haven wandelt men door de smalle bochtige trapstraatjes omhoog naar de bovenop gelegen Venetiaanse burcht. Van deze vesting is een deel behouden gebleven, maar veel is ook verdwenen; van de oorspronkelijke zeven wachttorens is er nog één over. Het grootste deel van de muren is verdwenen, maar de gebouwen die ervoor in de plaats zijn gekomen, geven een idee van de vroegere omvang van de vesting.

Stranden
Aan de zuidkant van de stad is het zandstrand van Agios Georgios. Dit strand is het dichts bij de stad gelegen; er zijn verscheidene taverna's die ook 's avonds goed bezocht worden. Mooier, breder en rustiger zijn de stranden die wat zuidelijker gelegen zijn. Een wandeling van ongeveer een uur door een soort duinlandschap leidt naar het strand van Agios Prokopios met een viertal taverna's. Aan de overkant is Paros goed te zien. Er is een kleine haven, vanaf de stad per boot bereikbaar, en er zijn taverna's.
Nog verder zuidelijker, maar nog steeds aan de westkust, zijn strandjes rond kaap Migri Vigla. Aan de zuidkust zijn stranden bij Kastraki, Aliki, Pirgaki en Panermos. Aan de oostkust zijn stranden bij Psili Ammos en het havenplaatsje Montsouna. In het noorden is er een smal zandstrand bij het tweede plaatsje van het eiland, Apollon(as).

Home        Griekse eilanden