Chios
Corfu
Karpathos
Kos
Kreta
Lefkada-Lefkas
Lesbos
Mykonos
Naxos
Paros
Pilion
Rhodos
Samos
Santorini
Skiathos
Skopelos
Thassos
Zakynthos

 

 

Skopelos informatie - Griekenland

                 

Skopelos is wat groter (oppervlakte 90  km², +- 5000 inwoners) met een lengte van 20 km. Het spitse noordwestelijke deel loopt naar het zuiden breed uit. Het is door zijn rijke vegetatie een aantrekkelijk eiland. Er zijn grote pijnboombossen en vruchtbare vlakten met onder andere veel amandelbomen, diepe inhammen en prachtige strandjes. Hoewel ook hier het toerisme steeds meer toeneemt, is het er nog rustiger dan op Skiathos.
Op het eiland zijn 360 kapellen en kerkjes, in de hoofdplaats Skopelos in bijna elke straat één. De twaalf kloosters op het eiland liggen alle in een mooie natuurlijke omgeving. Drie liggen op loopafstand van de hoofdplaats. Het klooster Prodromos, dat de meeste kunstschatten van het eiland bezit, is hooggelegen. Hier heeft men een prachtig uitzicht op het stadje. Bussen rijden naar de bekendste stranden. Met een boot kan men rond het eiland varen en baaien aan de kust aandoen. De enige goede, geasfalteerde weg op het eiland verbindt Skopelos-stad met het noordelijk gelegen Glossa, de tweede haven van het eiland (38 km).

Skopelos-stad
De hoofdplaats is in een halve cirkel tegen de top van een heuvel gebouwd. De witte huizen met grijze leistenen daken staan aan smalle straatjes. Op het plein bij de haven zorgen grote platanen voor de nodige schaduw. De haven ligt vol met kaïks, zowel voor personen- als goederenvervoer. De enige brede straat loopt naar de haven.

Glossa
Dit bergdorp met smalle, pittoreske straatjes is schilderachtig gelegen op een helling, met aan de voet de haven die Loutraki wordt genoemd.

Stranden
Velanio- en Stafilosbaai

Van Skopelos-stad gaat in zuidelijke richting een goed geasfalteerde weg naar Agnontas aan de zuidkust (8 km). Na ongeveer 5 km buigt een slechte weg af naar de baaien van Velanio en Stafilos. Bijeen kleine taverna is de parkeerplaats. Het strans is alleen te voet over een trap te bereiken. Het water is er heel helder. De rotsen aan de kust hebben er bizarre vormen. Aan de andere zijde van de rotsen is de enige plek op het eiland, waar men naakt mag zonnen en zwemmen.

Limnonari-, Panormos- en Milia-strand
Aan de westkust liggen deze drie fraaie kiezel- en zandstranden. Onderweg heeft men prachtig zicht op het haventje van Agnontas, waar ook de grote boten aanleggen als het aan de oostkust, waar de haven van Skiathos-stad ligt, te stormachtig is. De stranden van Limnonari en Milia zijn bereikbaar via een korte maar slecht weg. Panormos ligt aan de doorgaande weg.

Home        Griekse eilanden