Chios
Corfu
Karpathos
Kos
Kreta
Lefkada-Lefkas
Lesbos
Mykonos
Naxos
Paros
Pilion
Rhodos
Samos
Santorini
Skiathos
Skopelos
Thassos
Zakynthos

 

 

 

 

Paros informatie - Griekenland

Evenals op de andere Cycladen zijn ook hier dorpjes met witte huizen, smalle, pittoreske straatjes, en mooie baaien en stranden. Het eiland (oppervlakte 194 km2, 7000 inwoners) heeft twee stadjes die uiterst gezellig en charmant zijn en niet voor de stad Mykonos onderdoen: Paros, meestal Parikia genoemd, en Naoussa. Parikia betekent in het Oudgrieks, de huizen van Paros. Beide plaatsjes, Parikia ligt aan de noordwestkust en Nassoua aan de noordoostkust, liggen beschut in een grote baai. De belangrijkste middelen van bestaan zijn de landbouw en het toerisme. Paros is minder groen dan bijvoorbeeld Naxos. Behalve veel kale gebieden zijn er groene gedeeltes, die men tegenkomt als men over de beste weg van het eiland en door het mooiste landschap van het eiland rijdt, van Parikia naar de vroegere hoofdstad Lefkes.

Paros-stad
Het stadje is gebouwd op de runes van een antieke stad. Het is gezellig om door de smalle straatjes te dwalen en langs de winkeltjes te lopen. Behalve de voor de Cycladen zo typerende huizen, staan er ook grote huizen waar de Venetiaanse invloed duidelijk vanaf te zien is. Van binnen zijn ze een stuk hoger dan de gewone huizen. Ze hebben binnenplaatsen met kleurige bloemen en aan de buitenkant smeedijzeren balkonhekken. Tussen de boulevard en het erachter gelegen hoofdstraat bevindt zich op een heuvel de middeleeuwse burcht (Kastro), gebouwd door de Venetiaanse hertogen die Naxos en de buureilanden, waaronder Paros, een tijd bestuurden. De muren van de burcht, waartegen huizen zijn gebouwd, bestaan uit fragmenten van antieke tempels.
In het stadje zijn meer dan veertig kerken en kapellen. De meeste waren schenkingen van families. Elk kerkje is gewijd aan een heilige en de meeste worden slechts n keer per jaar gebruikt op de naamdag van de desbetreffende heilige.

Naoussa
Elf kilometer ten noordoosten van Parikia ligt het schilderachtige, tweede stadje van het eiland. Hoewel wat kleiner dan het hoofdstadje ishet minstens zo pittoresk en interessant. Aan het haventje hangen de netten te drogen naast de inktvissen. De taverna's aan de haven zijn's avonds overvol. Het vierhoekige havenbekken en het gemoedelijke plein met rondom taverna's is een gezellig trefpunt. Ook is het leuk om door de smalle straatjes te dwalen.

Stranden
Het mooiste en breedste zandstrand bevindt zich in het zuidoosten, enkele kilometers ten noorden van Drios, Chrisi Aktie, zoals het officieel heet, wordt op de weg met een bord aangegeven als 'Golden Beach'. Over een smal weggetje, omzoomd door oleanders, komt men bij het smalle strand dat iets beneden de weg ligt.
Vijf kilometer ten noorden van Drios, als men de witte huizen van Marpissa al op de heuvel ziet liggen, gaat rechts een weg naar Piso Livadi. Rondom een haventje is een smal zandstrand, omzoomd door pijnbomen die voor voldoende schaduw zorgen. Een paar honderd meter verder is een mooi en breed zandstrand.
In het zuidwesten - vanaf Parikia 12 km - ligt het dorpje Aliki met een vrij, rustig zandstrand. Het kristalheldere water is er over een grote lengte ondiep. Op het strand zorgen enkele bomen voor schaduw. Parikia zelf heeft weinig goede stranden.
Nassoua heeft stranden die het best te bereiken zijn met motorboten. Deze varen frequent heen en weer tussen het dorpje en de stranden. Het strand Kolibithres is ook te voet vanaf Naoussa te bereiken; men loopt er, rond de baai, in ongeveer 45 minuten naartoe.
Andere stranden hier zijn Platis Amos, Agios Ioannes en Agia Maria. Met het strand van Ampelas (4 km) is een busverbinding. Over het eiland verspreid zijn verschillende kleine baaien met kleine rotsstranden, die meestal erg rustig zijn.

Home        Griekse eilanden