Chios
Corfu
Karpathos
Kos
Kreta
Lefkada-Lefkas
Lesbos
Mykonos
Naxos
Paros
Pilion
Rhodos
Samos
Santorini
Skiathos
Skopelos
Thassos
Zakynthos

 

 

 

 

Samos informatie - Griekenland

Samos ligt dicht voor de kust van Turkije in Klein-Azië (op het smalste punt is het er minder dan 2 km verwijderd), en ten zuiden van Chios. Samos heeft een oppervlakte van ongeveer 400  km², de grootste lengte is 48 km en de breedte bedraagt 20 km. De lengte van de gehele kustlijn rond het eiland is 140 km. Er wonen ongeveer 45.000 mensen. Het eiland is overwegend heuvel- en bergachtig. De hoge, met bossen begroeide bergen lopen af naar een heldere, diepblauwe zee. In het westen bevindt zich de berg Kerkis (1435 mtr.) en in het midden de Ambelos (1140 mtr.) en de Karvounis (1153 mtr.). Verspreid over het eiland liggen 36 dorpen (behalve in het onbegaanbare westen bij de berg Kerkis en in het midden in de omgeving van de berg Ambelos.

Samos-Stad
De levendige hoofdstad, ligt aan een diepe zee inham aan de noordkust van Samos. Het tegen een heuvel gebouwde, schilderachtige plaatsje is een populaire pleisterplaats voor cruisschepen. Rond het centrale plein heerst altijd een gezellige bedrijvigheid en op de terrasjes en in de tavernen is het goed toeven. Even ten oosten van het stadje ligt het strand van de baai van Gangou. In het plaatselijke museum zijn talrijke archeologische vondsten te bewonderen. 's Avonds is het in Samos bijzonder gezellig in barretjes, op terrasjes of in een van de uitstekende restaurantjes.

Kokkari
Het gezellige badplaatsje aan de noordoostkust van Samos, is er vooral voor de rustzoekers. Van oudsher was Kokkari een vissersplaatsje, nu beschikt het over een klein, levendig centrum met pittoreske straatjes. Het centrum van het dorp is één en al leven en beweeglijkheid. Die gezellige drukte heeft het waarschijnlijk te danken aan de wirwar van nauwe straatjes en stegen met een aaneenschakeling van winkeltjes, barretjes en tavernes. Maar als u liever aan zee wilt zitten om iets te eten of te drinken, dan hebt u ook de keus uit talrijke terrasjes aan de haven. Er is een goede busverbinding met Samos-stad en het noordwesten van het eiland.

                                                                                              
Mooiste stranden van Samos

Psili Ammos
Letterlijk betekenen deze woorden: fijn zandstrand. U vindt het ten oosten van de stad Pythagorion. Het is er ideaal voor families met kleine kinderen, omdat de zee zeer geleidelijk dieper wordt.
Mikali
Een rustig kiezelstrand met een lengte van 2 km. Het ligt 1 km voor het Psili Ammosstrand, dat hierboven genoemd word.
Potokaki
Een mooi uitgestrekt zand- en kiezelstrand tussen Pythagorion en Ireon.
Lemonakia en Tsamadon
Ongeveer 1 km westelijk van Kokkari. Vooral Tsamadou wordt geroemd om het kristalheldere water. Planten, bomen en struiken groeien hier tot vlak bij de zee en het kiezelstrand.
Tsabou
Dit mooie kiezelstrand ligt tussen de dorpen Kokkari en Agios Konstantinos. Het ligt het dichts bij het laatste dorp, ongeveer 2 km.
Potami 
Het ligt ver (25-30 km) van de drukte van Samos-stad en omgeving, dicht bij de plaats Karlovasi aan de noordkust. De omgeving is rijk begroeid en er zijn hier ook watervallen te vinden.
Megalo Seitani
Dit is één van de mooiste stranden van het eiland. Het is echter alleen te voet of met een bootje te bereiken.
Votsalakia
Ook dit strand ligt ver naar het westen, maar nu aan de zuidkust bij het plaatsje Marathokambos. Het bestaat uit zand vermengd met kiezel.
Chrisi Ammos
Letterlijk staat hier: gouden strand.
Het wordt dan ook het allermooiste strand van Samos genoemd. Het zand is zo fijn dat het op goud lijkt. Het ligt niet ver van de plaats Votsalakia (3 km).

Home  Griekse eilanden