Chios
Corfu
Karpathos
Kos
Kreta
Lefkada-Lefkas
Lesbos
Mykonos
Naxos
Paros
Pilion
Rhodos
Samos
Santorini
Skiathos
Skopelos
Thassos
Zakynthos

 

 

 

Zakynthos informatie - Griekenland

Na Corfu is Zakynthos ( +- 30.000 inwoners) het populairste eiland van de Ionische groep. Het heeft een oppervlakte van 406  kmē en is daarmee het op twee na grootste Ionische eiland. Het enigszins driehoekige eiland met in het middendeel een grote laagvlakte is vruchtbaar en groen. het landschap met onafzienbare olijfbomen en wijngaarden ziet er lieflijk uit. In het noorden is het eiland ruiger en ontoegankelijker. Het is het rustigste deel van het eiland; de stranden zijn hier erg mooi. Langs de 120 km lange kustlijn zijn ontelbare baaien met zandstranden. Het bekendste en dus meest toeristische is het 9 km lange strand bij de baai van Laganas in het zuiden. Ook aan de stranden in het noorden en oosten verrijzen steeds meer hotels en pensions. Kalamaki is tot een badplaats uitgegroeid. Om de zeeschildpadden te beschermen wordt geprobeerd de bouw van nieuwe hotels hier tegen te gaan. De meest vakantiegangers komen in Zakynthos-stad. Deze stad (+- 10.000 inwoners) ligt aan een brede, sikkelvormige baai.

Zakynthos-stad
De aardbeving van 1953, die het hele Ionische gebied trof, kwam het hardst aan in Zakynthos-stad, 94% van alle gebouwen werd verwoest. Hieronder bevonden zich Byzantijnse kerkjes, Venetiaanse herenhuizen en kostbare kunstverzamelingen.

Argassi
In een groene vallei, aan de voet van de Skoposberg, bevindt zich, aan een mooie baai, het plaatsje Argassi. Dit toeristendorp is evenals Laganas een levendige badplaats. Zakynthos-stad ligt op ca. 4 km afstand. Argassi biedt de vakantieganger een verscheidenheid aan winkeltjes, goede tavernen en bars. Het zand-/kiezelstrand is smal en biedt faciliteiten voor het beoefenen van diverse watersporten.

Vassilikos
Ten zuidoosten en ca. 16 km van Zakynthos-stad ligt een van de mooiste streken van Zakynthos: Vassilikos. Vakantievieren betekent hier genieten van prachtig natuurschoon, rustige zandstranden, o.a. Porto Roma, Gerakas en de langste Banana Beach. De kust is er grillig en rotsachtig, afwisselend met zandstranden. die langzaam in zee aflopen. Ook bestaat er de mogelijkheid om te duiken. Het dorpje bestaat uit enkele verspreid liggende huizen. Er zijn taveernen en enkele bars.

Stranden
Aan de zuidkant van het eiland ligt ter weerszijden van het dorp Laganas een kilometerslang zandstrand, waar zich het toeristisch centrum van het eiland bevindt. Iets ten noordoosten hiervan is het dorp Kalamaki ontstaan, dat zich met een duinachtig strand tot badplaats heeft ontwikkeld. Het schiereiland Skopos op de zuidoostelijke punt bezit drie goede stranden. Deze zijn minder druk dan die bij Laganas. het mooiste zandstrand van het schiereiland ligt bij de Gerakos Beach. Bepaalde delen zijn hier afgesloten om de schildpadden te beschermen. Aan de oostkust zijn stranden bij Planos, een paar kilometer ten noorden van Zakynthos-stad en bij Alikes.

Home        Griekse eilanden