Chios
Corfu
Karpathos
Kos
Kreta
Lefkada-Lefkas
Lesbos
Mykonos
Naxos
Paros
Pilion
Rhodos
Samos
Santorini
Skiathos
Skopelos
Thassos
Zakynthos

 

 

 

Kos informatie - Griekenland

Kos is een langgerekt eiland met een oppervlakte van +- 315 km≤. De lengte is 40 km en op zijn smalst is het nog geen 2 km breed. De kustlijn heeft een lengte van 120 km. Het eiland is tamelijk vlak en strekt zich uit in de oost-west richting. Alleen in het zuidoosten bevindt zich het bergmassief van de Dikeos (846 mtr.). De baai van Kefalos in het zuiden, waar het eiland het smalst is (2 km), is eigenlijk de enige grote baai van het eiland. De kust verloopt gelijkmatig zonder inhammen. Dit is opvallend omdat de meeste Griekse eilanden talrijke baaien hebben. De enige behoorlijke haven is die van Kos-stad, geheel aan de oostzijde van het eiland. Hier komen de grote veerboten binnen. Landschappelijk biedt Kos weinig afwisseling, maar het eiland is daardoor juist zeer geschikt voor wandelaars en fietsers. Op Kos zijn enkele prachtige zandstranden te vinden. Het eiland is als een speerpunt op de Turkse kust gericht. Er kan een leuke boottocht gemaakt worden naar het Turkse Bodrum, dat in de oudheid Halikarnassos heette, de geboorteplaats van Herodotos.

Op cultureel gebied is er op Kos genoeg te zien, verschillende gedenktekens voor de arts Hippocrates welke er gewoond heeft, beroemd is o.a. de plataan van Hippocrates die in Kos stad staat. Ook is er een speciaal Hippocrates museum.
Er zijn diverse archeologische plaatsen rond Kos stad zoals een gymnasium en een Romeins amfitheater.

Mastichari
Op 26 km van het zeer toeristische Kos-stad ligt in een rustige omgeving het authentieke Griekse vissersplaatsje Mastichari. De afgelopen jaren heeft Mastichari zich ontwikkeld tot een gezellige badplaats. Vanuit de vissershaven vertrekken dagelijks veerboten naar het tegenover gelegen Kalymnos. In het dorpscentrum vindt u diverse Griekse taveernes en bars, minimarkten en een verscheidenheid aan souvenirwinkeltjes. Op de terrasjes is het  's avonds lekker vertoeven.
Op het 1500 meter lange kiezel/zandstrand kunt u genieten van het prachtige uitzicht over de tegenover gelegen eilanden Kalymnos en Pserimos. Hier kunt u diverse watersporten beoefenen. Mastichari is uitstekend geschikt als u rustig wilt genieten van een welverdiende vakantie en de authentieke Griekse sfeer wilt proeven. Tevens vormt Mastichari een prima startpunt voor een verkenningstocht over het eiland Kos.

Kos Stad
Kos-stad ligt op de oostelijke punt van het eiland. Het is een idyllisch stadje, een tikje oosters. In de winkels kun een keur aan goederen kopen en vele folkloristische groepen zorgen voor Griekse volkskunst. Het vervoer in de stad bestaat voornamelijk uit fietsen, die uiteraard ook te huur zijn.

Psalidi
Ten oosten van Kos-stad ligt Psalidi. De grootste aantrekkingskracht van Psalidi is het 3 km lange kiezelstrand. Hier kunt u in de zomermaanden windsurfen, waterskiŽn, parasailing en genieten van de zon. 's Avonds kunt u dineren in de diverse taveernes die Psalidi rijk is. Voor uitbundiger avondvertier kunt u terecht in het op ca. 3 tot 6 km afstand gelegen Kos-stad dat via een goede busverbinding te bereiken is.

Home        Griekse eilanden