Chios
Corfu
Karpathos
Kos
Kreta
Lefkada-Lefkas
Lesbos
Mykonos
Naxos
Paros
Pilion
Rhodos
Samos
Santorini
Skiathos
Skopelos
Thassos
Zakynthos

Excursies in Lesbos

 

 

Lesbos informatie - Griekenland

Het eiland Lesbos, de Grieken schrijven Lesvos en noemen het meestal Mitilini (Mytilene) naar de hoofdstad. Het is het derde grootste eiland van de Griekse archipel. De oppervlakte is +- 1600  km≤ en er wonen ruim 120.000 mensen. Het ligt dicht bij Turkije, in het noorden is de afstand slechts 10 km, 's avonds zie je de lichtjes op de Turkse kust. Lesbos heeft een mooie natuur met veel dennenbossen en miljoenen olijfbomen, waardoor op veel plekken de kleur van het landschap zilvergroen is. Het eiland is heuvelachtig en heeft als hoogste berg de Olympos (967 mtr.). In het zuiden dringen twee baaien diep het land binnen. Een van de twee, de Golf van Kalloni (Kolpos Kollonis), deelt het eiland bijna in tweeŽn. Bijna de gehele kust bestaat uit baaien. Bij Skala Kalloni en Vatera (ook in het zuiden) liggen de mooiste stranden, met fijn zand. Ook bij Skala Eressou in het zuidwesten bevindt zich een lang zandstrand.

Mitilini
De enige diepe haven ligt bij de hoofdstad Mitilini aan de oostkust. De stad heeft eeuwenlang zo'n dominerende rol gespeeld op Lesbos, dat haar naam vaak voor het hele eiland wordt gebruikt.
De stad ligt op de helling en aan de voet van een berg. De vesting (kastro) maakt een robuuste indruk. Vanaf de burcht heeft men een prachtig uitzicht op de omgeving. Aan de havenkant is het zeer levendig. Er zijn cafť's, taveernes, restaurants en winkels.

Petra
Dit langgerekte dorpje wordt beheerst door een rots (Petra betekent rots in het Grieks). Bij het dorp ligt een zandstrand, dat ook vanuit Molivos veel bezocht wordt.

Molivos
De 7 km lange weg van Petra naar Molivos is buitengewoon mooi. Aan de linkerzijde de zee en in de verte het schilderachtig gelegen Molivos, zonder twijfel de mooiste bezienswaardigheid van het eiland. De huizen liggen er dicht tegen elkaar gebouwd tegen de helling. Langs de straatjes bevinden zich talrijke restaurantjes, winkels en barretjes. Een paar minuten van het dorpscentrum ligt de vissershaven. Het strand van Ephtalou ligt dichtbij: geen fijn zand, maar kleine, witgeslepen kiezeltjes, het water is echter kristalhelder.

Kalloni
Kalloni heeft een levendig centrum en is een verkeersknooppunt voor de belangrijkste wegen van het eiland. Vier kilometer ten zuiden van Kalloni ligt het badplaatsje Skala Kalloni met een aardig pleintje met taverna's en winkeltjes. Het mooie zandstrand loopt langzaam af.

Home        Griekse eilanden