Chios
Corfu
Karpathos
Kos
Kreta
Lefkada-Lefkas
Lesbos
Mykonos
Naxos
Paros
Pilion
Rhodos
Samos
Santorini
Skiathos
Skopelos
Thassos
Zakynthos

 

 

 

 

Skiathos informatie - Griekenland

Dit eiland met een oppervlakte van 60 km≤ en +- 4000 inwoners is het meest ontwikkelde van de Sporaden. Het is vooral vanaf 1970 in de toeristische belangstelling gekomen, toen behalve schepen ook vliegtuigen de toeristen aanvoeren. Het eiland is slechts 13 km lang en 9 km breed. 's Zomers verblijven er op Skiathos tien keer meer mensen dan het oorspronkelijke aantal inwoners bedraagt.
Het eiland is eigenlijk te klein om het met een dure huurauto te verkennen. Een brommer is voor dit doel een ideaal vervoermiddel. En om minder toegankelijke delen te bereiken is ook vervoer per muilezel nog mogelijk. Over land onbereikbare baaien en stranden aan de noordkust en delen van de westkust kunnen per boot bezocht worden.
De stranden aan de zuidkust zijn gemakkelijk te bereiken en daarom ook erg druk. Wie van rust houdt, kan aan de noordkust terecht. De stranden zijn hier te voet of per boot te bereiken. Het meeste vertier is in de buurt van de haven van Skiathos-stad te vinden. Het eiland kan in drie dagen makkelijk verkend worden, maar het leent zich ook uitstekend voor een langer verblijf.
Skiathos is een groen eiland. In het heuvelachtige landschap staan veel pijn- en olijfbomen, die soms tot aan zee doorlopen. In het voorjaar tonen velden en tuinen een pracht aan bloemen. Ook later in het jaar bloeien bougainvillea's, oleanders en jasmijn.

Skiathos-stad
Skiathos (uitgesproken als Skjassos) is het enige stadje op het eiland. Het is gebouwd op twee heuvels en wsa door zijn ligging beschermd tegen invallers. De witte huizen met rode daken vormen een prachtig decor voor het drukke leven aan de haven.
In het westelijk deel van de haven, de oude vissershaven, ziet men de vissersboten, de kaÔks, en de jachten vanaf de terrasjes aan de kade. In het nieuwe, grotere deel van de haven vertrekken de vrachtschepen en veerboten.
Omdat het stadje dicht onder de kust van het vasteland ligt, heeft de haven minder last van de harde zomerwinden, zoals dat in de havens van de cycladen het geval is.

Skiathos Stranden
Koukounaries

Aan de zuidkant van het eiland is het kilometerslange zandstrand van Koukounaries, 13 km ten zuiden van Skiathos-stad, omzoomd door prachtige pijnbomen. Stranden aan de oostkust zijn Megali Amos, een 600m lang maar smal kiezelstrand, Ormos Ahladia, een zandstrand waar men kan windsurfen, waterskiŽn, zeilen en waterfietsen, en Vassilias. Aan de zuidkust bevinden zich behalve Koukounaries de mooie zandstranden Platonias en Troulous, beide met een mooi hotel.Aan de noordkust ligt het bijzonder mooie, door rotsen geflankeerde en beschermde strand Lalaria, dat alleen per boot bereikbaar is.

Mandraki
Iets buiten Karpathos en gemakkelijk te voet te bereiken, ligt een kilometerslang zandstrand. Het is hier betrekkelijk druk, hoewel dat door de lengte van het strand nauwelijks opvalt.

Achata (Ahata)
Bij de halte 'Mandraki', vlak voor de eindhalte Koukounaries, begint een twintig minuten door een dicht pijnbomenbos, dat genoemd is naar de gelijknamige baai, naar een mooi zandstrand

Agios Elenis, Banana Beach
Iets onder de westpunt van het eiland ligt het strand Agios Elenis. Het is per auto te bereiken. Een kwartier lopen ten zuiden van Agios Elenis bereikt men het naturistenstrand 'Banana Beach' (Krasa).

Home  Griekse eilanden