Chios
Corfu
Karpathos
Kos
Kreta
Lefkada-Lefkas
Lesbos
Mykonos
Naxos
Paros
Pilion
Rhodos
Samos
Santorini
Skiathos
Skopelos
Thassos
Zakynthos

 

 

 

 

Karpathos informatie - Griekenland

Karpathos (oppervlakte 332 km▓, +- 7000 inwoners) ligt ver naar het zuiden van de Ege´sche Zee en vormt eigenlijk een soort brug tussen Kreta en de Dodekanesos. Het is langgerekt van vorm: 49 km lang en tussen de 1 en 11 km breed. De grillige en steile kustlijn is ongeveer 120 km lang en wordt regelmatig onderbroken door kleine, moeilijk te bereiken baaien. Het binnenland is zeer bergachtig met als hoogste top de Kali Limni (1215 mtr.). Tot 1974 vormde de berg een niet te overbruggen grens tussen het zuiden en het noorden van het eiland. De verbinding tussen de beide havenplaatsjes Daifini in het noorden en Karpathos in het zuiden was alleen mogelijk over zee. Ook nu is het nog moeilijk over land van zuid naar noord te gaan, de enige weg is niet geasfalteerd en voor auto's vrijwel onbegaanbaar. Het zuidelijke deel van het eiland is een laagvlakte met een wat wilde begroeiing.

De ruwe schoonheid en authentieke sfeer van het Griekse eiland Karpathos spreekt steeds meer toeristen aan. Toch is het er nog rustig in vergelijking met de buureilanden Kreta en Rhodos. De plaatselijke dorpsbewoners zullen u hartelijk ontvangen.
Op Karpathos vindt u stranden die tot de mooiste stranden ter wereld zijn gekozen. Daarnaast kunt u dorpjes bezoeken waar oude tradities behouden zijn, waar u mooie kerkjes kunt bezoeken en de vrouwen nog in traditionele kleding lopen.

Beste reistijd
Het voorjaar is ideaal om te wandelen: alles staat in bloei en de temperaturen zijn aangenaam. De zomer is vaak heet en relatief druk. Tussen juni en september waait wel de meltemi, een pittige noordenwind die verkoeling brengt. De herfst heeft lekkere temperaturen, ook het zeewater, maar het landschap kan nogal dor zijn.

Karpathos-stad
De hoofdstad van het eiland Karpathos, ook wel Pigadia genoemd, ligt aan de zuidoostkust rond de grootste baai van het eiland. Vanaf de haven waar de grote veerboten aanleggen, gaan straatjes omhoog naar de hoofdstraat waar de kantoren, winkels en supermarkten zijn. Ook de meeste hotels staan in de buurt van Karpathos-stad.

Amopi-Beach
De mooiste stranden liggen bij Ammopi, 6 km. ten zuiden van Karpathos-stad. Te voet is het iets te ver, maar er gaat een bus naartoe. De drie stranden hier hebben prachtig wit zand.

Vrouthibaai
Iets buiten Karpathos en gemakkelijk te voet te bereiken, ligt een kilometerslang zandstrand. Het is hier betrekkelijk druk, hoewel dat door de lengte van het strand nauwelijks opvalt.

Achata (Ahata)
Dit rustige strand is over land moeilijker te bereiken dan over zee. De eerste 8 km naar Aperi gaat over een redelijk goede weg, maar de laatste 6 km is een slingerende weg naar beneden. De meeste bezoekers komen dan ook met de boot die 's morgens vanuit de haven van Karpathos-stad vertrekt.

Kyra Panagia
Het strand, genoemd naar het kapelletje op een uitstekende rotspunt, is te bereiken over een enigszins begaanbare weg, die loopt vanaf de weg tussen Ageri en Spoa. Het verdient echter aanbeveling ook dit strand per boot te bezoeken.

Apella
Acht kilometer noordelijker is een mooi zand- en kiezelstrand in de luwte van de steile rotsen. Het is ook dagelijks per boot te bereiken.

Home        Griekse eilanden