Chios
Corfu
Karpathos
Kos
Kreta
Lefkada-Lefkas
Lesbos
Mykonos
Naxos
Paros
Pilion
Rhodos
Samos
Santorini
Skiathos
Skopelos
Thassos
Zakynthos

Excursies in Rhodos

 

 

 

 

Rhodos informatie - Griekenland

Het grootste en volgens velen ook het mooiste eiland van de Dodecanese is Rhodos. Het heeft een oppervlakte van 1400   km², een lengte van 77 km en een grootste breedte van 37 km. Van de ruim 125.000 inwoners wonen er 40.000 in de hoofdstad Rhodos. Vierenveertig dorpen liggen verspreid over het eiland, dat slechts 20 km van de Turkse kust verwijderd is.
Rhodos kent geen hoge bergen. Van noord naar zuid loopt er een heuvelrug. Omdat de heuvels bijna nergens boven de 1000 mtr. uitrijzen zijn de hellingen en de toppen begroeid met struiken en bomen. Hoogste punt de berg Attavyos; 1215 meter. In het lieflijke binnenland maar ook bij de kusten, bloeien al van heel vroeg in het voorjaar tot laat in de herfst prachtige kleurrijke bloemen. Men ziet ze niet alleen in het binnenland en langs de kant van de wegen maar ook in parken en in de tuinen van de huizen. In de hitte van de zomer is de flora wat minder mooi. Opvallend fraai zijn de paarse, roze en oranje gekleurde bougainvillea's en de talrijke oleanders en mimosa.

Hoewel de winters op Rhodos relatief mild zijn is Rhodos gedurende de wintermaanden geen strandbestemming. De meeste accommodaties zijn dan zelfs gesloten, ook al is het aangenaam genoeg om te overwinteren.
Om het eiland te verkennen zijn april, mei, oktober en de eerste helft van november de beste maanden. Het weer is dan aangenaam, in de zomer kan het te warm worden.
Voor strandvakanties is Rhodos van juni t/m half oktober een ideale bestemming. Er valt dan vrijwel geen regen en het is er lekker warm. Houd er rekening mee dat in juli en augustus de temperatuur op kan lopen tot boven de 40° Celsius. Ixia, Trianda en Rhodos Stad zijn in de zomermaanden koeler dan de aan de oostkust gelegen plaatsen zoals Lindos, Faliraki en Kolymbia. De verkoelende wind ontbreekt vaak aan de oostkust.

Rhodos-stad
Op het uiterste puntje van Rhodos, ligt haar gelijknamige hoofdstad. De oude ridderstad is met haar machtige, meer dan 3 kilometer lange stadsmuren, één brok middeleeuwse romantiek. De uit de 14e eeuw daterende stadswallen, omsluiten een schat aan goed bewaard gebleven monumenten uit de tijd dat de Ridders van St. Jan hier de scepter zwaaiden maar ook de Turkse overheersing heeft haar sporen nagelaten. Het moderne Rhodos vindt u met name rond de Mandraki-haven. Hier kunt u overdag naar hartelust winkelen en 's avonds heerlijk uitgaan in restaurantjes, bars, discotheken, pubs en bioscopen. De meeste hotels en appartementen liggen aan de westzijde van de stad en hebben goede verbindingen met het centrum.

Ixia en Trianta
Zo'n 3 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Rhodos ligt Ixia. Eigenlijk een aaneenschakeling van hotels en appartementen met daartussen gezellige terrasjes, taveernes, bars en supermarkten, dat zich uitstrekt over een totale lengte van ca. 4 km. Op ca. 7 km afstand va Rhodos-stad gaat Ixia over in Trianta, dat een authentiek Grieks dorp is. Trianta heeft een gezellig centrum met taveernes en barretjes.

Stranden - Rhodos-stad
De stranden van de hoofdstad strekken zich ten westen van de nieuwe stad uit tot voorbij Ixia (5 km). De stranden dichter bij de stad bestaan uit grove, grijs gekleurde kiezel en zijn niet zo geliefd. Daarom hebben de meeste grote hotels eigen zwembaden laten aanleggen.

Westkust
Voorbij Ixia strekken de stranden zich verder uit. Hoe verder van de hoofdstad verwijderd hoe rustiger ze worden. Alleen tussen Skala Kamiros en Monolithos liggen langs de steile westkust geen stranden. Zuidelijk hiervan zijn kilometerslange kiezelstranden die vrij weinig worden bezocht. Accommodatie ontbreekt hier ook meestal.

Oostkust
Hier bevinden zich meer baaien. De stranden bestaan niet alleen uit kiezel maar ook uit zand. Bovendien is de zee er rustig, waardoor het geschikt is voor kinderen. Faliraki, 16 km ten zuiden van Rhodos-stad, heeft een goed zandstrand.

Lindos
Op de plaats waar eens de natuurlijke haven van Lindos was, bevinden zich nu de talrijke badgasten. 's Zomers is het er op het niet al te brede zandstrand overvol. Wie een rustige plek zoekt, gaat te voet in 10 minuten (via het hoofdstraatje links naar beneden) naar de Apostel Paulus baai. Het kleine zandstrand (met een taverna) ligt temidden van een kaal en wat ruig landschap aan zeer helder water.

Faliraki
Op ongeveer 15 km ten zuiden van Rhodos-stad ligt aan de beschutte westzijde van het eiland het badplaatsje Faliriki. Bij Faliriki vindt u één van de mooiste zandstranden van heel Rhodos, dat ook bijzonder geschikt is voor kleine kinderen en waar vele watersporten beoefent kunnen worden. Er is een regelmatige busverbinding met de hoofdstad. Behalve het mooie strand bezit Faliraki een gezellig centrum met vele winkeltjes, barretjes en terrasjes. Voor het avondvertier kunt u terecht in één van de vele discotheken die Faliraki rijk is.

Home        Griekse eilanden