Chios
Corfu
Karpathos
Kos
Kreta
Lefkada-Lefkas
Lesbos
Mykonos
Naxos
Paros
Pilion
Rhodos
Samos
Santorini
Skiathos
Skopelos
Thassos
Zakynthos

 

 

Chios informatie - Griekenland

    

Chios heeft een oppervlakte van ongeveer 830  km▓, de kustlengte bedraagt 213 km en hemelsbreed is de afstand tussen de noordelijkste en zuidelijkste punt 50 km. Er wonen +- 55.000 mensen, waarvan bijna de helft in de hoofdstad Chios-stad. Het eiland ligt in het oostelijk deel van de Ege´sche Zee, dicht bij Turkije, Het landschap is zeer gevarieerd, van vruchtbare vlakten tot onherbergzame rotsmassieven. Over de gehele lengte van het eiland loopt een kalksteengebergte, waarvan de hoogste top in het noorden ligt en 1297 mtr. hoog is.

Chios-stad
De hoofdstad (24.000 inw.) is beslist niet aantrekkelijk en gezellig. Aan de weg langs de haven staan moderne, kleurloze gebouwen.
Eerst verwoestten de Turken in 1822 een groot deel van de stad en wat er bleef staan, verdween tijdens de aardbeving van 1881. De stad werd weer opgebouwd en er kwamen veel lelijke gebouwen. De winkelstraten zijn sfeerloos en het verkeer dat erdoor gaat, is druk en soms nogal chaotisch.
Het grote, centrale plein, de Platia Vournakis, waaraan het busstation is gelegen en waar enkele oude platanen voor wat schaduw zorgen, wordt voor allerlei evenementen gebruikt.
Als men vanaf het plein in de richting van de haven de straat oversteekt, ziet men de moskee die vroeger als museum dienst deed. De boulevard is 's avonds vrij van verkeer en over de hele lengte gevuld met drukbezette terrassen. Hier flaneert vooral de jeugd van Chios.

Karfas
De plaats Karfas is de grootste en belangrijkste badplaats van Chios en ligt aan de oostkust van het eiland, ten zuiden van de luchthaven. Het is vooral bekend om het zandstrand dat geleidelijk in zee afloopt. Er zijn enkele taveernen, bars en terrassen.

Pirgi
Dit dorp is zeer opvallend door de wijze waarop veel huizen zijn bewerkt. Het mooiste deel is het centrale plein (platia) dat geheel omringd is door de graffito-huizen. Midden in het dorp, dicht bij het centrale plein, staat de Agioi Apostoloi, een kerk uit de 13e eeuw. Deze kerk ligt goed verscholen achter huizen en is bereikbaar via een poortje. Binnen zijn interessante fresco's te zien.

 

Home        Griekse eilanden