Chios
Corfu
Karpathos
Kos
Kreta
Lefkada-Lefkas
Lesbos
Mykonos
Naxos
Paros
Pilion
Rhodos
Samos
Santorini
Skiathos
Skopelos
Thassos
Zakynthos

 

 

 

 

Pilion informatie - Griekenland

Het massatoerisme heeft dit ruige, bergachtige schiereiland in de EgeÔsche Zee, dat landschappelijk een van de fraaiste streken van Griekenland is, nog niet echt ontdekt. Het is helemaal bebost, met dichte wouden van eiken en beuken afgewisseld door aanplant van olijven, perzik- en perenbomen. Eťn mogelijkheid om er te komen is met de veerboot vanuit Skiathos. De enige andere toegangsroute leidt via de weinig aantrekkelijke havenstad Volos, waar de Pilion al op wegwijzers is aangegeven. Ten noordoosten van Volos zigzagt de weg steil omhoog naar het oude bergdorp Makrinitsa, waar u de auto aan de rand van de bebouwing moet laten staan - de nauwe straatjes zijn alleen geschikt voor voetgangers en ezels.
Het dorp, dat tegenwoordig in zijn geheel als monument geldt, is heel schilderachtig, maar bijna altijd ook heel druk met dagjesmensen. Hetzelfde geldt in niet mindere mate voor Vizitsa, eveneens een beschermd dorp, dat is gebouwd om een groot plein met platanen.
Andere aardige dorpjes op het Pilion-schiereiland zijn Mileai en Tsangaradha. Het laatste gaat er prat op dat op zijn dorpsplein de grootste plataan van Griekenland staat, en bij de aanblik ervan wilt u dit ongetwijfeld wel geloven. De omtrek bedraagt niet minder dan 18m en de ouderdom wordt geschat op zo'n 1000 jaar.
Overigens is de Pilion niet alleen bos en bergland; u vindt er ook enkele aantrekkelijke badplaatsen. Een van de populairste is Ayios IoŠnnis; het ligt aan de oostkust aan het eind van een 7 km lange, steil naar zee afdalende weg. De plaats bezit een uitgestrekt zandstrand en enkele hotelletjes en taveernes.

Home        Griekse eilanden