Chios
Corfu
Karpathos
Kos
Kreta
Lefkada-Lefkas
Lesbos
Mykonos
Naxos
Paros
Pilion
Rhodos
Samos
Santorini
Skiathos
Skopelos
Thassos
Zakynthos

 

 

Lefkada - Lefkas - Griekenland

Lefkada, of Lefkas is een Grieks eiland in de Ionische Zee, verbonden met het vasteland via een vlottende brug. Het eiland is ook een departement (nomos). Het is met een veerdienst verbonden met de andere Ionische Eilanden Kefalonia, Ithaka en Meganisi. De gelijknamige hoofdstad Lefkada (10.000 inwoners) is gelegen in het noorden van het eiland. Op het eiland zou de dichteres Sappho zelfmoord hebben gepleegd. Volgens sommigen is Lefkada, en niet het eiland dat nu Ithaca wordt genoemd, het Homerische Ithaca van Odysseus, aangezien de Odyssee vermeldt dat het eiland van op het vasteland te voet kon worden bereikt. Lefkada behoort tot de Eptanisa (een groep van zeven eilanden) en ligt in de Ionische zee voor de kust van Akarnania, het vaste land van Griekenland. Het eiland is verbonden met het vasteland van Griekenland door een lange dijk met daartussenin een "bootbrug" zodat men zonder pont het eiland kan bereiken.

Lefkada is het vierde eiland van de zeven eilanden wat grootte betreft en bevindt zich ongeveer in het midden van de eilandengroep. Ten noorden van Lefkada ligt Corfu en ten zuiden liggen de eilanden Meganisi, Kefalonia en Ithaka. Lefkada is het meest bergachtige eiland van de Ionische eilanden. De hoogste bergtop op het eiland is de Elati van de Stavrotaberg; deze is 1.158 meter hoog. De vlakke gedeelten van het eiland beslaan slechts 27% van het eiland, de rest is heuvelachtig en bergachtig. De kust van het eiland is grillig en het eiland heeft veel baaien. Rond het eiland bevinden zich ook enkele kleinere eilandjes, o.a. Kythros, Thilia, Skorpidi en Sparti die onbewoond zijn, en Madouri en Skorpios die in privé bezit zijn. Madouri behoort aan de familie van Aristotelis Valaoritis, een bekende Griekse dichter uit de Griekse geschiedenis en Skorpios behoort toe aan de familie Onassis. Op beide eilanden is het verboden aan land te gaan. De totale oppervlakte van het eiland is 303 vierkante kilometer en de totale lengte van de kustlijn bedraagt 117 kilometer. De lengte van het eiland is 35 kilometer en de breedte omstreeks 15 kilometer.

De naam van het eiland Lefkada komt van het Griekse woord Lefkos wat wit betekent. Dit wordt geassocieerd met de witte rotsen van de landpunt van Lefkada het tegenwoordige Doukatos. In de oudheid heette deze kaap Lefkas Petras (witte steen) en Lefkas Akra (witte kant). Daarna werd de naam Lefkas gegeven aan de hoofdstad en later aan het hele eiland. Homerus noemt het eiland in zijn boeken "vastelands kust" aangezien het in die periode deel uitmaakte van het vasteland. Andere verhalen schrijven de naam toe aan een jongeman, Lefkatas genoemd, die vanaf de grillige rotsen naar beneden sprong om aan zijn belagers te ontkomen. Deze kaap, Doukato, wordt ook in de mythe rond Sappho genoemd. Deze dichteres die leefde in de zevende en zesde eeuw voor Christus heeft zich, omdat haar liefde voor Phaon niet beantwoord werd, hier van de rotsen naar beneden gegooid. Menandros verwijst naar deze mythe in een gedicht.

De eerste inwoners van Lefkas waren volgens de mythologie de Leleges. De vader van de Homerische held Odyssseus, Laertes, leider van de inwoners van buureiland Kefalonia, bezette Lefkas (toen nog Niriko), waar de plaats Nidri op het eiland nog altijd naar vernoemd is. Archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat er menselijke beschaving aanwezig was op het eiland in de Neolithische periode wat was omstreeks de helft van het vierde millennium voor Christus. Dorpfeld en Schliemann, twee Duitse Archeologen, hebben tijdens opgravingen op het terrein Choirospilia (de Varkensgrot) dicht bij de baai van Afteri, lemmetten ontdekt van vuursteen, botten van dieren en scherven van vazen die tot dat tijdperk behoren. Dichtbij het dorpje Fryni, even buiten Lefkas stad, werden eveneens overblijfselen van deze Neolithische periode die deze theorie bevestigen.

Home        Griekse eilanden