Chios
Corfu
Karpathos
Kos
Kreta
Lefkada-Lefkas
Lesbos
Mykonos
Naxos
Paros
Pilion
Rhodos
Samos
Santorini
Skiathos
Skopelos
Thassos
Zakynthos

 

Thassos informatie - Griekenland

Thassos is 435 km≤ groot en telt +- 14000 inwoners. Het ligt in de regio Oost-MacedoniŽ en ThraciŽ en behoort tot de Nomos Kavala. Het hoogste punt is de berg Ypsario, 1045 meter boven de zeespiegel. Ten oosten van het eiland ligt het eiland Samothraki, terwijl je op de westkant uitzicht hebt op Athos. Het eiland werd door de FeniciŽrs gekoloniseerd, die waarschijnlijk door de aanwezigheid van goud waren aangetrokken. Het eiland zou volgens Herodotus zijn naam ontlenen aan Thasus, de zoon van Phoenix, de leider van de FeniciŽrs. Het eiland speelde een belangrijke rol in de oorlogen tegen de Perzen. In de oudheid stond het bekend voor zijn goudmijnen, wijn, noten en marmer. Het werd door de Turken veroverd in 1462 en behoorde tot 1912 toe aan het Ottomaanse Rijk, tot het met de rest van Griekenland herenigd werd. Het archeologisch museum, naast de agora, herbergt de laatste schatten die men heeft blootgelegd. De Hellenistische en Romeinse agora, duidelijk afgebakend door de ruines van vier stoa's, beslaat een groot terrein achter de oude militaire haven Limanaki. Aan het begin van het pad naar de Akropolis liggen de funderingen van de Tempel van Dionysus (marmeren kop 3e eeuw). Van het amfitheater heb je een fraai uitzicht op zee. De oude citadel ligt op de plaats waar ooit een Apollo tempel heeft gestaan.

Thassos is het eiland met de hoge pijnbomen. Deze zijn een bijzonder soort pijnbomen, met lichte kaarsrechte stammen waarvan vroeger scheepsmasten werden gemaakt. De schoonheid van het eiland wordt ook bepaald door rotsen van wit marmer en witte stranden. Het eiland kent prachtige bossen, verlaten stranden en veel cultuur. Het eiland ligt vlakbij Kavala op het vaste land en is nog niet ontdekt door het massatoerisme. In de zomermaanden is het rustig en gezellig.
Thassos heeft zelf geen vliegveld. Je landt op het vasteland bij de plaats Kavala. Van hieruit vaar je over naar Thassos-stad. In de zomermaanden vliegen chartervluchten vanuit Nederland op Kavala. Vanuit Kavala zijn er vliegverbindingen met Athene. Per trein kun je vanuit Kavala naar Thessaloniki en Alexandropouli.
Limenas (Thassos-stad) is de hoofdstad van Thassos en ligt aan een idylische, begroeide baai. De stad heeft een theater (3e eeuw v. Chr.), een Akropolis en een archeologisch museum. 's Avonds is het heerlijk bijkomen op een van de vele terrassen.

Home  Griekse eilanden