Mythen

Het begin
De schepping
Kronos
Prometheus
Pandora
De vier tijdperken

Zeus en Hera
De ontsterfelijke kinderen van Zeus
Ares
Hephaistos
Hebe
Aphrodite en Eros
Perserphone
Pallas Athena
Apollo en Artemis
Hermes
Dionysos (Bakchos)

Poseidon
Hades

Sagen

Minos
Perseus
Herakles
De Argonauten en het Gulden Vlies
Bellerophon
Theseus
De Thebaanse sagen
Ilias, Troje en de Trojaanse oorlog
Odyssea, de thuisreis van Odysseus

Griekse beschaving

 

Griekse Mythen en Sagen

Mythes:
Mythes zijn verhalen over goden en halfgoden. Die komen in alle culturen voor. Meestal klinken deze verhalen niet waar gebeurd.
Sagen:
Sagen zijn oude verhalen waarin de hoofdpersonen geen (half)goden maar mensen zijn. Sagen worden meetal op een geloofwaardige manier verteld.

Waarom zijn de Griekse mythen en sagen zo beroemd? De Romeinse mythen en sagen kennen ook veel mensen, bij de Egyptische wordt de groep al kleiner en bij de Noorse en Keltische mythen en sagen hou je bijna niets over. Waarom kent dan eigenlijk iedereen wel een paar Griekse mythen en sagen?
Alle verhalen zijn vermoedelijk verzonnen, dat is duidelijk, maar ze zijn ook goed verzonnen, aangezien veel verhalen op elkaar aansluiten. Veel gebeurtenissen in verschillende sagen, mythen ook wel, maar minder, sluiten op elkaar aan. Dat komt mede doordat de 'mythentijd' de tijd was tijdens de Mykeense en de Mino´sche beschavingen (Mino´sche beschaving ▒ 2700 - ▒ 1200 v. Chr.; Mykeense ▒ 2000 - ▒ 1200 v. Chr.) De meeste heldensagen speelden zich in deze tijd af.

De Ilias en de Odyssea worden geschat op ▒ 1300 v. Chr. Deze sagen kunnen beter geschat worden, aangezien Troje rond die tijd inderdaad werd verwoest, voor de achtste waarschijnlijk. Ook het verhaal van Minos en de Minotaurus is knap verzonnen, je moet er maar op komen om al die details precies zo te bedenken. Maar, hier zit ook een gedeelte in wat waar is, net zoals bij de Ilias en nog andere sagen: Tijdens de Mino´sche beschaving, de beschaving van koning Minos, was Kreta het machtigste gedeelte van Griekenland. Omdat het een redelijk centrale positie heeft in de Middellandse zee, hadden ze een vloot gebouwd, die ieder schip tegenhield, die dan weer tol moest betalen aan de Kretenzers, totdat Knossos verwoest werd tijdens een oorlog.

Nog een reden voor de bekendheid van de Griekse mythen en sagen zou kunnen zijn, dat ze vol staan met wijze levenslessen. Bijvoorbeeld: Gedraag je niet hoogmoedig, want je wordt gestraft door de goden! Daar kunnen we zelfs nu nog van leren! Nog een reden voor de bekendheid is, dat er ook veel bekendheid aan werd gegeven, door degenen die al ge´ntrigeerd werden door de mythenwereld. Er zijn meerdere boeken geschreven, wetenschappelijk of gewoon proza, waaruit je ook veel kan leren over de hechte band die de Grieken met hun godenwereld hadden. De Grieken, en alle andere klassieke beschavingen met mythen en sagen trouwens ook, hebben een polythe´stische godsdienst. Dus een godsdienst met meerdere goden.

Waarom is dat, kan je jezelf dan afvragen. Simpel, ze hadden nog niet de verklaringen voor de natuurverschijnselen zoals wij die nu hebben, dus schreven ze die toe aan een godheid. En dat alle mensen in die tijd ook in die goden geloofden, geeft weer aan hoe sterk men in die tijd afhankelijk was van zekerheid. De zekerheid waarom het regende, onweerde, waaide, de zon op en onder ging, enz. Uit de mythen kan je ook veel leren over de beschaving van die tijd. Je leest over koning die en koningin dat, er wordt veel gemoord en gedood. Als je dat gaat herleiden, kom je er dus op uit, dat er veel kleine koninkrijkjes waren, die onderling nog al eens ruzie hadden. Ook het feit dat het in de sagen in de families zelf niet altijd zo goed boterde, geeft aan dat er ook veel broedertwisten waren, waarvan je kan zeggen dat dat typisch is voor zo'n primitieve beschaving.

Maar dan maak je een fout! De Grieken waren namelijk alles behalve primitief! Primitief tegenwoordig wil zeggen, dat je niet met de huidige technologische ontwikkelingen mee kan komen, maar in de oudheid geld dat absoluut niet. De Grieken waren niet primitief, omdat tegen het einde van de Mino´sche en Mykeense beschavingen al een democratie hadden (Athene)! Een voorbeeld van andere hoge beschavingen, de Azteken voerden al hersenoperaties uit in 2000 v. Chr. En de Egyptenaren bouwden het enige nog overgebleven wereldwonder van de zeven wereldwonderen: de piramiden! Zelfs met onze huidige technologische ontwikkeling snappen we nog steeds niet hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen.

Home         Griekse beschaving