Griekenland Algemene informatie

        

De formele naam van Griekenland in het Grieks is (EllŠs), wat internationaal vaak vervormd wordt. Deze naam wordt door sommige Grieken ook in andere talen geprefereerd en Grieken noemen zich ook in andere talen wel Hellenen. Het Nederlandse woord Griekenland, alsmede verwante namen in veel andere talen, komt van het Latijnse Magnia Graeca, waarmee de Romeinen aanvankelijk het door Grieken gekoloniseerde deel van Zuid-ItaliŽ en later de volledige, door Grieken, bewoonde wereld aanduidden. Overigens komt dit woord op haar beurt wel weer uit het Griekse (Graikůs) voort, volgens Aristoteles een oude naam voor het Griekse volk.

Tot 1000 v. Chr. werd Griekenland geregeerd door vele verschillende leiders van diverse afkomst. Het gebied groeide uit tot een mengsel van onafhankelijke stadsstaten, waarvan velen kolonies in het Middellandse Zeegebied vestigden. De klassieke Griekse cultuur, die rond Athene wordt gecentreerd, bereikte zijn hoogtepunt in de vijfde eeuw v. Chr. alvorens het werd veroverd door Philippus II van MacedoniŽ in 338 v. Chr. Het gebied werd later gecontroleerd door de Romeinse en Byzantijnse imperiums alvorens het werd geabsorbeerd in het Ottomaanse imperium. In 1829 bereikte Griekenland zijn onafhankelijkheid en vestigde een constitutionele monarchie. Er volgde een militaire staatsgreep in 1967 en een democratische republiek werd gevestigd in 1974. Griekenland is sinds 1981 lid van de Europese Unie.

De redenen voor vakantiegangers om Griekenland te bezoeken zijn zeer uiteenlopend. Het kan liefde voor de oudheid zijn, maar ook verlangen naar zon, zee en strand. De vele mogelijkheden op het gebied van cruises, watersport en islandhopping lokken menig Nederlander naar Griekenland.
Alle ingrediŽnten hiervoor zijn dan ook aanwezig: een uitstekend klimaat en maar liefst 15.000 km strand. Tel daarbij op de eilanden met al hun schoonheid en schatten uit een rijk verleden, dan begrijp je dat Griekenland jaarlijks miljoenen toeristen trekt.

Griekenland is een land van zeeŽn en bergen. Twee derde van het landoppervlak is bergachtig. De kern van het Griekse vasteland wordt gevormd door het Pindus gebergte met zijn uitlopers, waaronder het skigebied de Parnassos (2457 m).
In MacedoniŽ ligt de hoogste top van Griekenland, de godenberg Olympus, maar liefst 2917 mtr. hoog.

Verder bestaat Griekenland uit honderden eilanden, ieder uniek in zijn soort. De meeste eilandengroepen liggen in de EgeÔsche Zee, tussen Griekenland en Turkije. Met als uitzondering de Ionische eilanden, die liggen ten westen van Griekenland.

Griekenland is een van de populairste toeristische bestemmingen wereldwijd. Jaarlijks verwelkomt Griekenland meer dan 14 miljoen toeristen. Griekenland komt hiermee op de 15de positie van de wereldranglijst toeristische trekpleisters.

Over de voorbije decennia hebben zowel grootschalige als kleinschalige toeristische infrastructurele veranderingen in Griekenland plaatsgevonden. De ontwikkeling hiervan is gepaard gegaan met moderne aanpassingen, terwijl het karakter van het landschap behouden is gebleven.

Daarnaast is het op de meeste Griekse eilanden, als op het vasteland van Griekenland, voor bezoekers mogelijk kamers te huren bij particulieren. Deze accommodaties worden veelal gemarkeerd door een embleem van de Griekse Nationale Organisatie voor Toerisme.
Bovendien zijn er meer dan 340 campings met 30.000 staanplaatsen en 2.500 te huren vaste bungalows.

Duur vlucht: Ongeveer 3,5 uur
Tijdsverschil: 1 uur later
Taal: Grieks
Valuta: Euro
Geldigheid paspoort: Uw paspoort dient geldig te zijn tot en met de dag van terugkomst in Nederland. U heeft geen visum nodig.

Kind bijschrijven in paspoort vervalt
Vanaf 26 juni 2012 is het bijschrijven van uw kind in uw paspoort niet meer mogelijk. Alle kinderen moeten dan over een eigen reisdocument beschikken. De geldigheid van alle kinderbijschrijvingen en kinderstickers vervalt per deze datum. Het vervallen van de kinderbijschrijving per 26 juni 2012 heeft geen gevolgen voor de geldigheid van uw paspoort. U hoeft dus geen nieuw paspoort voor uzelf aan te vragen. OfficiŽle link rijksoverheid.


Vaccinaties: Voor reizen naar Griekenland zijn geen verplichte vaccinaties en worden voor standaard reizen geen vaccinaties aangeraden. Bij enige twijfel, raadpleeg uw huisarts of de plaatselijke GGD.

Home