Mythen

Het begin
De schepping
Kronos
Prometheus
Pandora
De vier tijdperken

Zeus en Hera
De ontsterfelijke kinderen van Zeus
Ares
Hephaistos
Hebe
Aphrodite en Eros
Perserphone
Pallas Athena
Apollo en Artemis
Hermes
Dionysos (Bakchos)

Poseidon
Hades

Sagen

Minos
Perseus
Herakles
De Argonauten en het Gulden Vlies
Bellerophon
Theseus
De Thebaanse sagen
Ilias, Troje en de Trojaanse oorlog
Odyssea, de thuisreis van Odysseus

 

Griekse beschaving

 

Griekse Mythen en Sagen: Minos

 

Europa en de Stier

Zeus kreeg een oogje op de koningsdochter Europa. Hij veranderde zichzelf in een stier en ging tussen een kudde staan, terwijl zij in de buurt was. Al snel merkte Europa Zeus op en ging na enig aarzelen op de rug van de mooie, witte stier zitten. Zeus, de stier, rende er met haar vandoor naar Kreta, waar hij haar liet zien wie hij was. Europa werd de geliefde van Zeus en schonk hem twee zonen, Rhadymantys en Minos. Zij zouden de vorsten worden van Knossos en Phaistos. Kreta bloeide op onder het bewind van Minos, die zijn broer verdreven had. Kreta ligt in het werelddeel dat naar Minos' moeder is vernoemd en ons dus nog steeds aan haar herinnerd, Europa.

De Minotaurus en het Labyrint

Minos had aan Poseidon gevraagd hem een stier te zenden, die hij kon offeren ter ere van de goden. Poseidon vond dat een goed idee, dus hij stuurde een stier, die Minos echter zo mooi vond, dat hij hem niet wilde slachten. Hij slachtte dus een gewone stier, wat Poseidon zo boos maakte, dat hij PasiphaŽ, Minos' vrouw verliefd maakte op zijn stier. Zij vroeg aan Daidalos, een knap kunstenaar, om haar te vermommen als een koe. Zo kreeg PasiphaŽ een kind van de stier, half stier, half mens. De Minotaurus, zo heette het 'kind' voedde zich met mensenvlees. Daarom liet Minos het opsluiten in een door Daidalos gemaakt bouwwerk van gangen en kamers, het Labyrint.

Theseus en Ariadne

De zoon van Minos werd, nadat hij in Athene gewonnen had bij een hardloopwedstrijd, vermoord door de jaloerse burgers. Daarom trok Minos met zijn legers naar Athene, en versloeg de stad. Hij eiste een jaarlijkse schatting van zeven jongens en zeven meisjes, als voedsel voor de Minotaurus. Dit gebeurde jarenlang zo, totdat Theseus zich ook inscheepte om naar Knossos te gaan. Daar zag Ariadne hem, werd verliefd op hem, en besloot hem daarom te helpen. Ze gaf hem een draad en een zwaard dat nooit miste. Met het draad kon hij zijn weg terug vinden door het doolhof, met het zwaard moest hij de Minotaurus doden. Theseus versloeg de Minotaurus, en keerde met Ariadne terug naar Athene. Op het eiland Naxos, waar ze overnachtten, liet Theseus Ariadne achter, omdat de liefde niet wederzijds was. Maar in zijn haast om van Naxos weg te komen, vergat hij de afspraak die hij met zijn vader, Aigeus, had gemaakt. Als zijn missie geslaagd was, zou hij de zwarte rouwzeilen vervangen door witte. Aigeus zag de zwarte zeilen op de schepen, en gooide zich van de rotsen in de zee, die nu nog steeds de AigeÔsche zee heet.

Daidalos en Ikaros

Daidalos werkte al jaren op Kreta, maar wilde graag weg, maar Minos wilde hem niet laten gaan. Dus maakte hij van veren en was vier vleugels, waarmee hij en zijn zoon Ikaros van het eiland wegvlogen. Daidalos had Ikaros gewaarschuwd niet te hoog of te laag te vliegen, anders zou hij neerstorten. Maar het vliegen ging Ikaros zo goed af, dat hij overmoedig werd en steeds hoger ging vliegen. De zon verwarmde de vleugels, en de was smolt. Ikaros stortte neer en spoelde dood aan op een eiland, waar Daidalos hem begroef.

Home